Krémes növényi kefir-laktózmentes, vegán

Ha valaki most ismerkedik a növényi tejtermékek készítésével, a kefir szerintem ideális választás lehet. Kipróbálható nagyobb befektetés nélkül, mert nincs különleges eszközigénye. Persze egy kicsit munkaigényesebb gázon főzni és kézzel turmixolni. De én magam is ezzel a módszerrel készítettem az elején, amíg meg nem mertem lépni az első nagy befektetésemet és megvettem az első tejkészítő automatámat. Nekem nagyon bejött, elég csak beleraknom az összevalókat, majd a gép elvégzi helyettem a munka oroszlán részét. Főz, darál, pépesít. Imádom. Nem kell odafigyelnem készítés közben, nem fut ki véletlenül a gázon és nem felejtem el átturmixolni időben. Gyerekek mellett hatalmas segítség.

A recept alapja pontosan ugyanaz mint a joghurtom esetében, viszont a savanyítás módja eltérő, ezért is ideális választás kezdetnek. Itt nincs szükségünk joghurtkészítő automatára sem, a kefir szobahőmérsékleten, a pulton is elkészül. Kicsit több idő kell hozzá, én általában 24 órát szoktam szobahőmérsékleten pihentetni, de egyszerűen, kóstolással tudjuk a legbiztosabban eldönteni elkészült-e már kefirünk.

A kefir készítés alapjául szolgáló rizs és köles alapunk elég sűrű, de ha nem használunk vmi extra sűrítőt hozzá inkább kefir-ital lesz a vége. Ízre stimmelni fog, de csalódunk, ha a poharas kefir állagához hasonlót várunk. Biztos nem próbáltam végig minden lehetőséget, de azért jó sokat próbálkoztam és egyelőre az agar-agar por adta a legjobb eredményt a sűrítésre. Izgalmas egyébként akár kókuszliszttel is a sűrítés, egy evőkanál még nem teszi kókuszossá az ízt. De vigyázzunk, mert két evőkanál belőle már sok lehet, ha nem kedveljük a kókusz ízét.

Végül pár szó a bekerülési költségekről: a növényi tejeket is a bolti ár töredékéért elkészíthetjük,de igazán a kefír és joghurt esetén nagy a különbség. 1,2 liter kefir a receptem alapján mindent belevéve is 300 forint alatt van, igaz ehhez az agar-agar porra ill. a kultúrára előre be kell ruháznunk.


Kefír

  • Adag: 6
  • Nehézség: könnyű
  • Nyomtatás

-50 gr rizs
-40 gr köles
-20 gr kesudió (vagy 10 gr kókuszzsír)
-1 púpos evőkanál cukor
-1 teáskanál agar-agar
-1,2 liter víz
-1/3 kapszula kefir kultúra

A hozzávalókat összekeverjük a cukor kivételével és tejkészítő automatával megfőzzük. Amennyiben gázon készítjük, kb. egy fél órát főzzük, közben többször turmixoljuk át botturmixszal. Ha kész, elhűtjük, majd kb. 1/3 kapszula kultúrát és az evőkanál cukrot nagyon kevés hideg vízben feloldjuk. 10-15 perc után hozzáadjuk ezt a kultúrát a tejhez majd jól átturmixoljuk még egyszer, hogy szép homogén állagot kapjunk. Kb. 24 órán keresztül kell 20-24 fok között tartanunk a kefirt, hogy a baktériumok megsavanyíthassák. Ezt megtehetjük egyszerűen a konyhapulton is, én a radiátor közelében szoktam tartani. Minden alkalommal szépen besavanyodik. Kóstolással ellenőrizzük elkészült-e, utána hűtőben tároljuk.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s