Krémes növényi joghurt-laktózmentes, vegán

Nem tudom ki hogyan van vele, nekem nagyon hiányoztak a tejtermékek, mikor kiderült, hogy nem fogyaszthatom őket. Például a joghurt. Egy hideg gyümölcsjoghurt kiváló uzsonna volt nyáron.  Egy kis házi granola friss gyümölccsel és joghurttal kitűnő reggeli napindítóm volt. De hát gondoltam ettől örökre el kell búcsúznom, csak tejből lehet joghurtot készíteni. Szerencsére tévedtem.

Időközben ugyanis rájöttem,hogy lehet ezt máshogy is. Mikor még fogyasztottam tejtermékeket, már akkor is kísérleteztem otthoni joghurtkészítéssel. Annak az alapja az volt, hogy egy pohár bolti joghurt segítségével oltottam be a tejet. Hogy őszinte legyek annyira nem tetszett a végeredmény.

De így legalább adott volt a joghurtkészítő gépem a konyhaszekrényben, már csak azt kellett kitalálnom, hogyan oldhatnám meg mindezt növényi hozzávalókból.  Korábbi konyha kísérleteim nyomán ismertem meg Panni boltját, ahol háztartási mennyiségű oltókultúrák kaphatóak. Szerencsére többek között joghurthoz és kefirhez is.

Már csak azt kellett kitalálnom,hogy mit oltsak be vele. Utánanéztem, és rátaláltam mindenmentes Nóri honlapjára aki szintén Pannitól szerzi be a kultúráit. Először az ő receptje alapján készítettem joghurtjaimat. Isteni volt. Újra joghurtot enni felemelő érzés volt. Egyetlen problémám az volt,hogy számomra túl sok volt benne a kesudió. Isteni tulajdonságai vannak a kesudiónak, valóban nagyon krémessé tesz szinte bármit, viszont szerintem sokkal kevesebb is elég lehet belőle, mint amit gyakran javasolnak. Én is ennek megfelelően lecsökkentettem az eredeti javasolt mennyiséget, mégis egy krémes joghurtot kaptam a végén. Néha teljesen kihagyom a kesudiót a receptből, szerintem nélküle is vállalható joghurt készíthető. Ilyenkor 10 gramm kókuszzsírt keverek az alapomba, hogy pótoljam a kesudió zsírtartalmát. Nem lesz teljesen ugyanolyan a joghurt, egy kicsit vizesebb állagot kapunk, de így azok is fogyaszthatják ezt a joghurtot, akik allergiásak a diófélékre.

Legvégül a legnagyobb tanulságom osztanám meg, hogy más ne kövesse el: hónapok óta nem sikerültek a joghurtjaim. Gondoltam már mindenre:

– hogy lejárt a kultúra szavatossága

-hogy rossz a gépem és túlmelegíti

-hogy túl sokat hagytam a gépben és túlszaporodtak a bacilusok

-hogy túl keveset hagytam a gépben

Nem értettem mi a gond. Aztán egyszer csak rájöttem: időközben valamiért, máig nem tudom az okát, de lecsökkentettem a cukor mennyiségét a receptemben. Így a baktériumoknak nem volt elég ennivalója, nem tudtak elszaporodni és nem tudták megsavanyítani a joghurt alapomat. Mert fontos tudnunk, hogy ezek a bacilusok a cukrokat átalakítva tudják megsavanyítani a tejünket. Mikor ismét odafigyeltem, hogy elég cukorhoz jussanak a bacilusok, újra tökéletes joghurtok készültek.

Most pedig jöhet a recept, jó étvágyat hozzá:


Növényi joghurt

  • Adag: 6
  • Nehézség: könnyű
  • Nyomtatás

-50 gr rizs
-40 gr köles
-20 gr kesudió (vagy 10 gr kókuszzsír)
-1 púpos evőkanál cukor
-1 teáskanál agar-agar
-1,2 liter víz
-1/3 kapszula joghurt kultúra

A hozzávalókat a cukor kivételével összekeverjük és tejkészítő automatával, normál tejkészítő programon megfőzzük. Amennyiben gázon készítjük, kb. egy fél órát főzzük, közben pedig többször turmixoljuk át botturmixszal. Ha kész, elhűtjük, majd kb. 1/3 kapszula kultúrát és egy evőkanál cukrot nagyon kevés hideg vízben feloldunk. 10-15 perc után hozzáadjuk a cukros kultúrát a tejhez majd ismét jól átturmixoljuk, hogy teljesen homogén állagot kapjunk. Kb. 8 órán keresztül kell 45-48 fok között tartanunk a joghurtot, hogy a baktériumok megsavanyíthassák. Ezt megtehetjük joghurtkészítőben, sütőben, dunsztban… Már illat alapján érezhetjük, ha elkészült, mert kellemesen savanykás lesz. Hűtőbe tesszük, majd pár órát még hagyjuk utóérni. Fogyaszthatjuk natúran is, de összeturmixolhatjuk gyümölcsökkel is. Keményebb húsú gyümölcs, mint például körte esetén csak befőtt vagy főtt gyümölcs, esetleg lekvár javasolt a homogén állag eléréséhez. De például barackok esetén a friss gyümölcsöt is bátran használhatunk. A gyümölcs cukortartalmától függően ízlés szerint még édesíthetjük.

Hírdetés

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s