Vegán “sajttorta”

Nyáron találtam ezt a receptet egy külföldi oldalon, kicsit magamra szabtam és nagyon sokszor leteszteltem. De az alsó réteg tésztát valamiért szép lassan elhagytam… Nagy hiba volt most már tudom. Így kerek a recept ahogy van, alul egy kellemesen édes tészta, középen a kölesből készült nem túl édes „túró” és az egészet legjobb megkoronázni egy savanykás öntettel. Nem a leggyorsabb recept, pihentetni is kell, de megéri..

Hozzávalók a tésztához:

100 g liszt

50 g keményítő

1 kk só

1 tk sütőpor

60 g kókuszzsír

50 g cukor

2 tk almaecet

Hozzávalók a „túróhoz”:

200 g köles

600 ml víz

400 ml növényi tej

60ml citromlé

100 g cukor

2 ek olaj

2 cs vaníliás cukor

60 g kókuszliszt

Hozzávalók az öntethez:

250-300 g gyümölcs

1 púpos evőkanál útifűmaghéj

Először is főzzük készre a kölest a vízzel. Miután elhűlt célszerű turmixba önteni, mehet hozzá a többi „túrós” hozzávaló is a kókuszliszt kivételével majd turmixszoljuk homogénre. Nagyon sűrű az állaga de azért viszonylag könnyű dolgunk van még itt. Mikor késznek érezzük öntsük hozzá a kókuszlisztet is, és igyekezzünk jól elkeverni benne. Itt már az én gépem nem mindig tudja tökéletesen átkeverni, kézzel is rá szoktam segíteni.

Közben előkészíthetjük a tésztát, amihez egyszerűen kézzel morzsoljuk össze a hozzávalókat. Ne ijedjünk meg, nem fog összeállni tökéletesen, a sülés közben a kölesből kapja meg még a szükséges nedvességet. Ezután egyszerűen terítsük el egy sütőpapíros sütőforma aljába. A recept körülbelül egy 24 centiméteres formához megfelelő mennyiség. A torta sülés közben nem fog növekedni, még talán inkább minimálisan össze is meg a nedvesség elpárolgása miatt. Ha mégis soknak érezzük a „túrót a formánkhoz kiváló reggeli vagy uzsonna készülhet belőle, gyümölccsel, étcsokival kiegészítve.

Lefedjük a formát és előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd elkészítjük a szószt hozzá. Én fanyar gyümölcsökkel kedvelem a legjobban, erdei gyümölcsökkel, szilvával..Ha van friss gyümölcsünk akkor a nagyokat vágjuk össze apróbb darabokra, egy tapadásmentes edényben kezdjük el főzni, majd 20-25 dkg gyümölcshöz számolva tegyünk hozzá 2-3 evőkanál útifűmaghéjat. Forrjon egyet és egyszerűen oszlassuk el a tortán. Ha nincs friss gyümölcs lekvárt is nyugodtan használhatunk, nekem most épp egy almás szilvalekvárom volt, amit szintén útifűmaggal forraltam össze. Kevés citromlevet is raktam még hozzá hogy a fanyarabb íz még jobban érvényesüljön.

Fedjük le, majd pihentessük másnapig a hűtőben.

Jó étvágyat hozzá.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s