Ropogós vegán kakaós és vaníliás keksz

Imádom a ropogós kekszeket. Ideális reggeli vagy uzsonna egy pohár növényi joghurt vagy gyümölcs mellé, Ha nagyon szükséges könnyedén bedobhatunk pár darabot egy dobozba és az autóban is elrágcsálhatjuk…

A bolti kekszek tökéletesek ugye, szépek és finomak. De sajnos ezek is tele vannak adalékokkal mint minden előre csomagolt termék… Az otthon sütött kekszek viszont valahogy sosem sikerültek eddig. Vagy túl puhák lettek, vagy olyan kemények, hogy beleharapni is alig lehetett…

Ezért hát belefogtam egy nagy sütési projektbe, hogy megtaláljam a tökéletes keksz receptjét. Először a darálós kekszekkel kezdtem, tökéletesek sikerültek vegán alapanyagokból is. Finomak és szépek, két nagy hátrányuk viszont van számomra:

Nagyon magas zsírtartalommal rendelkeznek, ráadásul még nem is ropognak.

Így tovább keresgéltem a receptek között és rábukkantam egy gluténmentes rizslisztes háztartási keksz receptjére, amit kíváncsiságból meg is sütöttem. Az íze nem győzött meg, a rizsliszt nagyon domináns volt, az állaga viszont nagyon tetszett…Pont úgy ropogott ahogy én szeretem.  Ebből született az ötlet a vegyes lisztes kekszre, ami azóta is tökéletesen működik. Tökéletesen variálható, készülhet belőle vaníliás vagy csokis, kerek vagy négyzetes:-)

Időközben beszereztem pár keksz formázót is, amik segítségével még tökéletesebb a végeredmény. Nem pecsételhető keksz, a sütőpor miatt sülés közben változik az alakja, de épp tegnap sült ki egy adagom, amiben mintha nagyon nem működött volna a sütőpor, mégis kellemesen ropogós végeredményt kaptam. Amint elfogy a mostani adag, jöhet is a következő próba, ezúttal majd szándékosan sütőpor nélkül és pecséttel mintázva.

Hozzávalók a csokis kekszhez :
18 dkg finomliszt
2 dkg kakaópor
5 dkg rizsliszt
60 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
100 g növényi margarin
4 evőkanál hideg víz
csipet só


Hozzávalók a vaníliás kekszhez :
20 dkg finomliszt
5 dkg rizsliszt
60 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
100 g növényi margarin
4 evőkanál hideg víz
csipet só

Először gyúrjuk össze a száraz alapanyagokat, majd morzsoljuk hozzá a zsiradékot. Végül mehet hozzá a víz is. Ne adjuk hozzá többet mint a javasolt, pár perc gyúrás után tökéletesen össze kell állnia a kezünk melegétől. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságra tapadásmentes felületen, vigyázzunk ne lisztezzünk sokat, mert a liszt a sülés után is a tésztán marad. A kinyomott formákat én fordítólapát segítségével szoktam „felvenni” és átrakni a tepsire. 200 fokra előmelegített sütőben max. 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, inkább 6-8 perc sütési idővel kezdjünk míg rájövünk mennyi az ideális a mi sütőnkben, mert gyorsan sül.

Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy növényi margarin helyett kókuszzsírral is elkészíthető a recept, de azért nem teljesen ugyanazt az állagot kapjuk. 4 helyett inkább 5 kanál víz tűnt ideálisnak a tésztához, ill. sokkal ragadósabb lett a végeredmény, lapát nélkül egy szemet sem tudtam megemelni. Lehet érdemes lenne kevesebbet használni belőle, olyan 80 grammot, és akkor kezelhetőbb lenne a tészta. De sütés után teljesen meg voltam elégedve a képen látható vaníliás keksz állagával, csak a mozgatása macerás.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s