Kölesfasírt

a mai receptem végtelenül egyszerű, sokoldalúan felhasználható „húspótló” étel. Nem mondanám hogy gyorsan elkészíthető,, de tényleges munka csupán 10 perc van vele, a többi csak várakozás. A múlt héten olyan népszerű volt, hogy kétszer is el „kellett” készítenem, fogyasztottuk paradicsomos káposztához fasírt pótló feltétként, majd pár nap múlva már panír nélkül borsó főzelék mellé ez volt a mi zöldséges virslink. Terveim szerint aznap este a maradékból az ikea mintájára amerikai hot-dog készült volna „virslikből”, de az utolsó szem is elfogyott az ebédnél. Legközelebb dupla adagot készítek.

A recept végtelenül egyszerű:

  • 100 g köles
  • 300 g víz
  • 1 kávéskanál só
  • 25-50 g hagyma(egy kisebb darab)
  • 75 g borsó v. mexikói keverék
  • 30 g zsemlemorzsa( ha nem sikerült teljesen elfőzni a köles levét növeljük a mennyiséget)
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely(elhagyható de megéri belekeverni)
  • 0,5 kávéskanál só

Háromszoros vízben főzzük meg egy kávéskanál sóval a kölest, vigyázzunk le ne égessük. A főzés kb. 10 percet fog igénybe venni normál lángon. Mikor elkészült kicsit elhűtjük, majd mehet hozzá a nagyon-nagyon apróra aprított hagyma, a borsó és a zsemlemorzsa. Vizes kézzel formázzuk fasírt vagy virsli formára, igény szerint zsemlemorzsába forgatjuk, majd süssük ki. Én a minimális olajban sütés híve vagyok, ezért vagy sütőben vagy légkeveréses olajmentes fritőzben szoktam ezeket elkészíteni, ilyenkor kívülről enyhén ropogós, belül puha fasírtokat kapok. Kipróbáltam kevés olajon is serpenyőben megsütve, de bevallom nem nyerte el a tetszésemet. Az ízek jók voltak, de rosszabb állagot kaptam.

Jó étvágyat hozzá.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s