Vegán húsvéti kalács- tojás- és tejmentes

Hónapok óta dolgozom a vegán kovászos tapasztalataim megosztásán, de mire egy-egy receptem úgy tűnt működik, az utolsó teszteléses sütésnél nem kelt meg rendesen a tészta, nem nyílt ki szépen a kenyér…

Kovászos receptekből rengeteget találhatunk az interneten, nagyon sok szakértő osztja meg tapasztalatait és receptjeit. Sokat tanultam Limara honlapjáról vagy akár a kevésbé ismert vadkovászsuli receptjeiből. Viszont a kovászról érdemes tudni, hogy amennyire egyszerűnek látszik, pont olyan könnyű az apróságon elcsúszni…Ettől természetesen még nagyon finom pékárúk születhetnek a konyhákban, csak nem pont azok amit eredetileg sütni szerettünk volna.

Így volt ez nálam is. Néhány hete dolgozom a tökéletes kalács receptjén, és nagyon finom végeredmények születtek. Meg is voltam velük elégedve, finomak voltak, puhák, másnaposan is tökéletesen élvezhető állagúak. Már kezdtem írni a receptet a megosztáshoz, amikor jött Szabi a pék és mindent megváltoztatott. Karantén kovászolós projektjét nagyon szépen köszönöm, már most olyan trükköket, recepteket tanított nekem, amire magamtól vélhetően csak hosszú évek alatt jöttem volna rá. Nagyon nagyra értékelem, hogy megosztja mindenkivel tudását, ezért azt gondolom hogy tanuljunk együtt tőle, a technikát tőle érdemes ellesnetek.

Én amit hozzá tudok tenni mindehez, hogy veganizálom receptjeit. A kenyerek, vizes zsemlék szerencsére már önmagukban sem tartalmaznak semmi olyan hozzávalót, amit le kellene cserélni. Viszont a kelt tésztákkal már más a helyzet. Csodálatos kalács receptet osztott meg pár napja, csak hát sajnos tej és tojás a fő összetevők között szerepel. Ezeket cseréltem le én és örömmel jelenthetem, hogy több alkalommal tökéletes vegán kalácsot sikerült készítenem. A recepten persze még van mit finomítani, de gondoltam megosztom veletek félkész állapotban is, hogy elkészíthessétek magatoknak az ünnepek alatt már. Én pedig sütöm tovább a tesztkalácsokat és javítom a receptet ha kell.

A kalács készítésének technikáját részletesen Szabi videóiból javaslom ellesni.

Vegán recept vízzel:

  • 300 g BL 80-as vagy BL 55-ös liszt
  • 90 g érett kovász
  • 150 ml(150 g) víz (a tojás elhagyása miatt kell a folyadék mennyiségét növelnünk Szabi receptjéhez képest)
  • 50 g cukor
  • 30 g puha növényi margarin
  • 4 g só

Elkészítés röviden összefoglalva:

Javaslom taktoljátok ki magatoknak előre a tervezett sütés időpontjától indulva, mikor milyen lépés következik. Állítsatok be magatoknak folyamatosan emlékeztetőket a következő lépésre, hogy ne csússzatok ki az időkből, ne keljen túl vagy ne savanyodjon meg a tészta. Vegyétek figyelembe, hogy az előre meghatározott időket a tészta állapotától függően szükség esetén változtatni kell, néha hosszabb pihentetésre,kelesztésre van szükség, néha a sütést kell előbbre hozni, hogy tökéletes maradjon a végeredmény.

1.nap reggel etessétek meg kovászotokat úgy, hogy 30 g kovászhoz 30 g vizet és 30 g lisztet kevertek. Hagyjátok érni 8-10 órát a kovász erősségétől függően. Aki hűtőben tartja az anyakovászát az ne felejtse el, hogy az etetés előtt 2 órával vegye elő, hogy felélénküljön kicsit.

1.nap este az érett kovászotokat keverjétek össze 150 g átszitált BL 80-as vagy BL 55-ös liszttel és 150 ml(150 g) vízzel.  Ezután hagyjátok a pulton pihenni. Az időket úgy számoljátok ki, hogy az előtészta a kovászotok erősségétől függően 9-10 óránál ne töltsön több időt a pulton, ne savanyítsa meg a kalács tésztáját.

2. nap reggel vegyétek elő a margarint a hűtőből, hogy legyen ideje melegedni. Keverjétek össze az előtésztát a maradék liszttel, cukorral, a végén mehet hozzá a só is. A vizet pontosan ki lehet mérni mérleggel, javaslom így járjatok el, ne mérőpohárral. Közepesen kemény tésztát kell kapnotok, nem folyhat. Kalkuláljátok bele, hogy még lányulni fog az állaga, mert hozzájön ugye apuha, szobahőmérsékletű margarin is 15-20 perc pihentetés után. Végül jönnek a pihentetések, hajtogatások.

Én most már a sütőben kelesztek, letakart edénybe rakom be a tésztákat, majd forró vizet rakok egy tepsiben a sütő aljába és ezzel tökéletes hőmérsékletet tudok biztosítani a tésztának. Az első pihentetés fél óra, aztán 45-45 perc, közben háromszor hajtogattam a tésztát. Régebben sziromhajtogatást végeztem, de áttértem a laminálás technikájára. Volt hogy kicsit ragadósabb volt a tésztám az első két hajtogatáskor mint máskor, de ennek ellenére a gyúródeszkára nem ragadt rá, inkább csak a kezemre kicsit. Ne adjunk hozzá plusz lisztet, minden hajtogatás után lehet látni ahogy változik a tészta, egyre nő a térfogata, változik az állaga, elmúlik a ragadósság. Ha nem így történne, érdemes lehet kicsit elnyújtani az utolsó pihentetés idejét. Miután a harmadik hajtogatás után is letelt a 45 perc, 6 részre osztottam a tésztát és gömbölyítettem őket. Ismét hagytam a deszkán a gombócokat 25-30 percet pihenni, majd a videón mutatott technika alapján rudakat sodortam belőle és megfontam a kalácsokat. Még nem sikerült elsajátítanom a hatos fonás technikáját hiába a videó, de így is csodaszép lett a minta..

Most következett a kelesztés. 1,5-2 órára lefedve visszatettem a meleg vízzel temperált sütőbe(másodszorra több idő kellett, nem láttam eléggé keltnek a tésztát). Ezután kivettem az edénnyel együtt a tésztát, az instrukcióknak megfelelően alsó-felső sütéssel előmelegítettem 190 fokra a sütőt. Itt ugye egy tojással történő lekenésnek kellene következni, ezt lekváros vízzel vagy mézes vízzel pótolhatjuk. Nem lesz ugyanolyan a végeredmény, nem tudnak ugyanolyan fényt adni ezt vegyük figyelembe.

Lefedett edénnyel tegyük be a tésztát 15-20 percre a sütőbe, hogy legyen ideje még kelni kicsit. Ezután vehetjük le a fedelét és süssük 25-28 percig. Én 25 perc után kivettem az edényből, és rácson sütöttem légkeveréssel 5-7 percet, hogy mindenhol szépen átsüljön, színt kapjon.

Ebből az adagból a végére egy fél kilós nem túl édes kalácsunk lesz, étvágytól és család méretétől függően lehet érdemes egyből kettőt sütni. Ami biztos hogy napokig puha marad, nem szárad ki.

Jó étvágyat hozzá!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s