A mai receptemet egy bolti termék ihlette. Ajándékba kaptam nemrég egy All in natural food kókuszjoghurtot kóstolásra, és meg kell mondjam nagyon finom volt. Kellemesen kókuszos, rendkívül aromás. Bárkinek szívesen ajánlanám. Egyetlen dologgal viszont nem voltam kibékülve: az árával…
Ezért megpróbáltam tovább fejleszteni a korábbi joghurt receptemet kókuszkrém segítségével, reménykedve abban, hogy sikerül elérnem egy hasonló aromát. Hát sajnos első nekifutásra nem sikerült. Viszont cserébe rátaláltam valami másra:
A tökéletes vegán krémjoghurtra.
Meg voltam elégedve eddig a joghurtommal, heti szinten készítettem, de ez most valami más lett. Sokkal selymesebb, sokkal aromásabb. Egy kis lekvárral rétegezve engem a régi Flört joghurt ízeire emlékeztett…De persze kiváló alapja lehet egy tartár mártásnak is vegán majonéz hozzáadásával..
Jó étvágyat hozzá.
A recept:
-50 gr rizs
-40 gr köles
-20 gr kesudió (vagy 10 gr kókuszzsír)
-1 púpos evőkanál cukor
-1 teáskanál agar-agar
-1,2 liter víz
-1/3 kapszula joghurt kultúra
+ poharanként 1,5 teáskanál kókusztejszín(összesen kb. 100 ml)
A hozzávalókat a cukor kivételével összekeverjük és tejkészítő automatával, normál tejkészítő programon megfőzzük. Amennyiben gázon készítjük, kb. egy fél órát főzzük, közben pedig többször turmixoljuk át botturmixszal. Ha kész, elhűtjük szobahőmérsékletre, majd kb. 1/3 kapszula kultúrát és egy evőkanál cukrot nagyon kevés hideg vízben feloldunk. 10-15 perc után hozzáadjuk a cukros kultúrát a tejhez majd ismét jól átturmixoljuk, hogy teljesen homogén állagot kapjunk. Ha joghurtkészítővel készítjük akkor kiadagoljuk(nekem 7 pohár fér el egyszerre), majd mindegyikhez hozzákeverünk 1,5-2 teáskanál kókusztejszínt. Ezután kb. 8 órán keresztül kell 45-48 fok között tartanunk a joghurtot, hogy a baktériumok megsavanyíthassák. Ezt megtehetjük joghurtkészítőben, sütőben, dunsztban… Már illat alapján érezhetjük, ha elkészült, mert kellemesen savanykás lesz. Hűtőbe tesszük és pár órát még hagyjuk utóérni.
