Szerencsére megkezdhettem a kertben az első gyümölcsök szüretelését, megérett az eper és a rebarbara. Elő is kerestem az univerzális tésztám receptjét, amit egész évben szezon szerint süthetünk az aktuálisan érő gyümölcsökkel. Jó étvágyat hozzá!

Rebarbarás pite
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 teáskanál ecet
4 evőkanál zsiradék (lehet olaj és kókuszzsír is)
6 evőkanál növényi tej
6 evőkanál citromlé
nagy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
300 gramm rebarbara
100 gramm eper
50 gramm cukor
1 teáskanál fahéj
A sütemény készítést megelőzően akár már előző este készítsük elő a rebarbarákat. Hogy ne áztassa el teljesen az alsó tésztánkat sütés előtt érdemes kivonni belőle a nedvességet. Ezt úgy érhetjük el, hogy a rebarbarát ne hámozzuk meg, csak alapos mosás után daraboljuk fel 2 centis darabokra. Szórjuk le egy kevés cukorral majd hagyjuk állni néhány órát de akár egy egész éjszakát a pulton. Persze mielőtt megtöltenénk vele a pitét majd ne felejtsük el leönteni róla ezt a nedvességet.
Szóval a tésztához egyszerűen minden hozzávalót összegyúrtam, majd elfeleztem és az alját kinyújtottam a tepsi méretére. Még deszkát sem használtam, egyszerűen a pulton gyorsan megcsináltam, annyira jó állagú a tészta. Nem ragad, nem szakad…Ráhelyeztem rebarbarákat, amiről nem felejtettem el leönteni a felesleges levet és megszórtam a recept szerinti cukorral, fahéjjal, majd a tetejére rászeleteltem az epret. Kinyújtottam a tészta másik felét is a tetejének, majd mielőtt a sütőbe helyeztemvolna még villával megböködtem akárcsak az almás piténél. Az előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütöttem. Szeletelés előtt sajnos érdemes várni kicsit, jót tesz neki ha kicsit tud szikkadni…