Hogy ne csak tavasszal élvezhessük a családdal a rebarbarás recepteket, ezért már jó ideje gondolkodtam rajta, hogyan is tartósíthatnám ezt a gyümölcsöt.
Elsőként a lekvárral próbálkoztam, de Mautner Zsófi rebarbarás receptjét nem sikerült teljesen tökéletesen megvalósítanom. Szomorú viszont cseppet sem voltam, mert így véletlenül rátaláltam egy szuper befőtt receptre. Fogadjátok sok szeretettel:
1 kg rebarbara
15 dkg cukor
1 zacskó lekvárbefőző
egy kisebb darab gyömbér reszelve
1 citrom leve
A rebarbarát ne hámozzuk meg, csak alapos mosás után daraboljuk fel 2 centis darabokra. Szórjuk le egy kevés cukorral majd hagyjuk állni néhány órát a pulton. Mikor kieresztette a levét öntsük át a lekvárfőzős edényünkbe és adjuk hozzá az összes hozzávalót. Forrástól számítva csak 10 percig forraljuk, így még megtartjuk az állagát. Töltsük a főtt rebarbarát a cukorsziruppal együtt az előre csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mivel a darabok egyben maradtak, tökéletesen felhasználhatjuk később akár az epres-rebarbarás piténkhez.
