Habos növényi tej házilag adalékok, cukor és kesudió nélkül-vegán és laktózmentes

Régóta gyengém a reggeli habos tejes kávé. Sajnos amikor abbahagytam a tejfogyasztást, a tejjel együtt a habos kávéról is le kellett mondanom.

A bolti növényi tejeket szerettem volna megtartani vasár- és ünnepnapokra, a bennük lévő cukrok és egyéb adalékok miatt, így nem pótoltam ezekkel a kiesett tejfogyasztásomat.

Ezért először sokakhoz hasonlóan a kókusztejszínnel próbálkoztam, ami nem rossz opció, de hát habos kávé nem készül belőle. Aztán szerencsére rátaláltam Mindenmentes Nóri honlapjára, akinek az ötletei a mai napig inspirálnak. Először a kesudiós teje ihlett meg, viszont soknak találtam benne a kesudiót, így született meg az első saját növényi tej receptem. Íze kellemes, kiváló süteménybe, hidegen tökéletes kukoricapehellyel és gyönyörűen habosítható kávéhoz, kakaóhoz.

Már több mint egy éve biztos ezt a receptet használom, viszont nagyon piszkálta a fantáziámat, vajon lehet-e helyettesíteni valamivel a kesut benne, az eredeti recept tulajdonságait megtartva.  Nem jártam sikerrel egészen eddig. Viszont Nóri ismét inspirációt jelentett az új tej receptemhez, mikor közzétette sárgaborsó ill. fejtett bab alapú növényi tej receptjeit.

Ezek alapján megkezdtem a kísérleteket, először a sárgaborsóval. Kicseréltem borsóra a kesudiót a receptemben, megtartva az eredeti arányokat, a 80 gramm szárazanyaghoz 1,4 liter víz. Kiváló tej készült belőle, habos, jó az állaga, viszont a sárgaborsó íze azért domináns. Próbáltam kevesebb borsóval, akkor a domináns íz eltűnt, de túl vizes lett a végeredmény. Jó hír viszont, hogy a domináns íz csak önmagában fogyasztva jön elő,a kávé, kakaó íze teljesen elnyomja

Következett a fejtett babos kísérlet. Először a konzerv verziót próbáltam ki, de nem győzött meg. A végeredmény nem rossz, de nem homogén az állag, a bab leül a kancsó aljára… Nem javaslom. Ezután kipróbáltam a szárazbabos verziót, ahol előtte azért fél napra beáztattam a babot. Hát azt tudom mondani a végeredmény engem meggyőzött. A tej habos, nem vizes, az bab íze megjelenik a tejben, de szerintem abszolút kellemes az aromája. 3 hete próbálgatom, még hosszú távú tapasztalataim nincsenek, mégis bátran ajánlom kipróbálásra.

növényi tej fehérbabbal,kesudió nélkül

  • Adag: 4
  • Nehézség: könnyű
  • Nyomtatás

-20 gr rizs
-20 gr köles
-20 gr áztatott fehérbab
-20 gr kókuszreszelék
-1,4 liter tej
Az összetevőket beletesszük az automatába, először a száraz hozzávalókat majd a vizet és normál programon megfőzzük vele a tejet. Ha kész a tej leszűrjük. Én az ebayen rendeltem egy nut milk bag nevű zsákot, aminek segítségével sokkal alaposabban ki tudjuk nyomkodni a tejet mint egy egyszerű szűrő segítségével, ráadásul ez elvileg a legkisebb darabokat is képes megszűrni, tényleg csak a folyadékot engedi át. De az ügyesebbek egyszerűen kézzel varrhatnak is maguknak egyszerű muszlin anyagból egy ilyen zsákot. Ha pedig valaki még nem szeretne beruházni egy tejkészítő gépbe természetesen gázon is elkészítheti a tejet. Kb. 25-30 percig érdemes kis lángon forralni a magokat, közben pedig többször át kell turmixolni. A tej nem lesz tökéletesen olyan minőség mint a géppel készült, a sűrűségben vettem észre nagyobb eltérést, nem tudtam annyira apróra turmixolni mint a gép, így kicsit „vizesebb” lett a végeredmény. De érdemes így is kipróbálni mielőtt beruháznánk az automatába.
Hírdetés

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s