Bevallom nagyon sok idő volt mire összeállt ez a recept. Nem azért mert annyira bonyolult. Sőt inkább én bonyolítottam túl. Túl különleges alapanyagokkal akartam pótolni a tojást. Ezt bizonyítja egy korábbi receptem is, ahol bár egy nagyon finom palacsintát sikerült összeállítanom, viszont ahogy említettem is a leírásban, koránt sem volt tökéletes. Vastagabb lett a tészta mint kellett volna, néha kicsit szakadt is, hidegen pedig tört.
Aztán mikor elkezdtem kovászolni, akkor jöttek a kovászos palacsinták, amik szintén finomak voltak, de szintén nem volt tökéletes. Enyhén savanyúak voltak és ragadtak. Cserébe viszont nem tört a tészta tekerésnél.
Ez a recept viszont garantált siker. Minden alkalommal sikerül ugyanazt a minőséget produkálnom vele: vékony a tészta, hidegen sem törik, jó az állaga, ha nem töltjük meg azonnal mindet másnap is tölthető, tekerhető. Egyetlen hibája talán a színe, mert hát igencsak halovány. De szerencsére ezen is lehet segíteni…
Jó étvágyat hozzá!

Palacsinta tej- és tojásmentesen
30 dkg BL-55 finomliszt
30 g búzakeményítő
0,5 kávéskanál só
7 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
2 evőkanál olaj
+ ízlés szerint egy pici késhegynyi kurkuma a színe kedvéért
Az elkészítés a szokásos, a hozzávalókat összekeverjük, a tésztát kicsit pihentetjük, majd oldalanként 1,5-2 percet számolva kisütjük. Én teflonos serpenyőt használok, a tésztában lévő olaj miatt semmilyen zsiradékot nem igényel sütéskor.

Adag: Nálam egy hagyományos méretű merőkanál egy palacsinta adagja, amit majdnem tele merítek, egy fél centit hagyok körülbelül. Így összesen ebből a tésztából 10-12 darab jön ki. Konyharuhával letakarva tartom melegen míg elkészül az összes, végül a kamra tartalmának ill. az aznapi kívánságoknak megfelelően töltöm lekvárral, kakaóval, vegán túrókrémmel vagy akár mákkal. Sőt sósan is kiváló:-)
